Dutchbeards

Zelf baardolie maken!

Discussie in 'Verzorgingsproducten en ervaringen' gestart door barrymossel, 14 nov 2014.

 1. ProfessorMelchior

  ProfessorMelchior Administrator Staff Oerbaard

 2. TMG1961

  TMG1961 Zware baard

 3. Cowboy

  Cowboy Moderator Staff Oerbaard

  Inderdaad erg nuttige info (Y)
   
 4. RobRockhard

  RobRockhard Baard

  Leuke info allemaal!! Binnenkort ook eens een poging doen dan om het zelf te maken. (Y)
   
  ProfessorMelchior vindt dit leuk.
 5. Cowboy

  Cowboy Moderator Staff Oerbaard

  Veel succes ermee en hou ons op de hoogte van de resultaten en eventueel nieuwe recepten ;)
   
  RobRockhard vindt dit leuk.
 6. Kakihara

  Kakihara Stoppelbaard

  Onlangs ben ik naar Holland & Barrett geweest. Dit is waarmee ik ben thuisgekomen:
  • Basisolie: Jojoba, amandel, macadamia en castor. Macadamia als vervanger voor arganolie (want wat is dat spul duur!)
  • Etherische olie: anijs, citronella, den, eucalyptus, jasmijn, kruidnagel, salie, sandelhout en "summer sensation", een geprepareerd mengsel van etherische oliën.
  Dat leek me wel aardig om mee te beginnen.

  Eenmaal thuis, begon het moeilijkste: niet hals over kop beginnen met mengen, maar eerst nog eens rustig alles lezen en wat recepten opzoeken.

  Dat duiveltje op mijn schouder dat me verleidelijk toefluisterde om als een halvegare alchemist te keer te gaan, was echter moeilijk te negeren. Helemaal niet eigenlijk. Enfin, ik dus met mijn oliecollectie aan tafel en beginnen mixen.

  Zoals achteraf waarschijnlijk wel te verwachten viel, rook mijn eerste mengsel nergens naar:vol enthousiasme druppelde ik sandelhout, eucalyptus, kruidnagel en citronella bij 30ml basisolie. Dat stonk behoorlijk. Weg dus. Al vermoed ik dat er wel meer uit deze combinatie te halen valt. 't Is gewoon een kwestie van de juiste hoeveelheid druppels te mengen. Alleen valt dat van 'gewoon een kwestie' best flink tegen qua moeilijkheidsgraad.

  Mijn tweede mengsel was boven verwachting wel redelijk goed: 15ml amandelolie, 15ml macadamia-olie in combinatie met 4 druppels anijs en 1 druppel citronella levert een lekker fris geurtje op. En je ruikt verrassend genoeg niet alsof je een fles pastis in je baard gegoten hebt.

  In het derde flesje (deze keer 15ml) goot ik 10ml jojoba en 5ml macadamia, samen met 3 druppels summer sensation. Dat leverde een lekker zomers (duh!) geurtje op.

  Als laatste combinate had ik het volgende geprobeerd: 15ml macadamia, 10ml amandel en 5ml jojoba. Daarop 5 druppels den, 5 sandelhout en 5 jasmijn. Krachtige geur die toch iets mist. En het heeft een net iets te hoog 'goedkoop huismerk van de supermarkt allesreiniger-gehalte'. Maar al bij al nog altijd beter dan die eerste poging.

  Wat heb ik deze eerste keer allemaal geleerd?

  1. Geduld! Research! Er zijn genoeg andere 'gekken' die je al voorgegaan zijn, leer van hun fouten. En profiteer van hun succesverhalen.
  2. Meer castorolie! De overige oliën zijn behoorlijk vloeibaar. Wat meer castorolie om de basis te dikken mag gerust.
  3. Rustig aan met citronella! Dat is een erg uitgesproken geurtje. Je hebt daar niet veel van nodig.
  4. Rustig aan met etherische oliën tout court.
  5. Geduld! Haast en spoed is zelden goed. Negeer duiveltjes op je schouder die vertellen dat het zonder hulp van de eerste keer wel zal lukken.
  Zo, dat was mijn eerste dag geurtjes mengen als een alchemist op speed...

  Volgende keer misschien met wat meer zelfcontrole aan de slag gaan :)
   
  LuckyBasterd, Hartenheer, RCM en 2 anderen vinden dit leuk.
  Mijnbaard Woody Citrus Baardset
 7. Texman

  Texman Zware baard

  Ik heb dit nog nooit gedaan wellicht leuk als een nieuwe hobby.:)
  Ik heb wel ervaring met het verdampen van essentiële olie om een lekker sfeertje te creëren.
  Dat is ook heel leuk vooral als je de therapeutische eigenschappen van de verschillende oliesoorten erbij betrekt.
  Kan ook voor de baardolie die je zelf maakt.
   
 8. ProfessorMelchior

  ProfessorMelchior Administrator Staff Oerbaard

  Dat is een goed begin van een zeer verslavende bezigheid @Kakihara en zeer leuk beschreven.
  Ik ben nu al benieuwd naar deel 2. :)
   
 9. Kakihara

  Kakihara Stoppelbaard

  Het is zeker een aanrader als nieuwe hobby Zeker wanneer je, zoals jij, al ervaring hebt met essentiële oliën. Misschien heb je zelfs nog wat in een kast staan. Voor om en bij de €20 koop je bij H&B door de 2de aan €1 actie, 4 basisoliën. Dat betaal je algauw voor 1 flesje commerciële baardolie. En het is geen weggesmeten geld. Lukt het niet om een lekker geurtje te brouwen, kan je die basisoliën ook geurloos gebruiken. Dus: zeker doen!

  Verstuurd vanaf mijn BLN-L21 met Tapatalk
   
  Texman en ProfessorMelchior vinden dit leuk.
 10. Kakihara

  Kakihara Stoppelbaard

  Het is zeer zeker verslavend. Maar wel op een gezonde manier: ik rook een sigaret minder en het houdt me uit de kroeg

  Bovendien assisteert de vrouw mij ook erg graag bij het brouwen. Da's extra quality time voor ons.

  Ik heb van een collega op werk - die Le Nez genoemd wordt door zijn passie voor parfums - ook een lijstje gekregen met mogelijke combinaties. En hij heeft ook de raad van less is more gegeven en na elke druppel EO op je geur af te gaan.

  Ik kan niet wachten om daar aan te beginnen. Maar eerst deze flesjes maar opgebruiken... Wachten dus. Da's minder leuk

  Verstuurd vanaf mijn BLN-L21 met Tapatalk
   
  Texman en ProfessorMelchior vinden dit leuk.
 11. Cowboy

  Cowboy Moderator Staff Oerbaard

  Ook ik kijk uit naar het vervolg van je experimenten ;)
   
  Kakihara vindt dit leuk.
 12. Kakihara

  Kakihara Stoppelbaard

  Zo ... Had ik al gezegd dat ik een man met weinig geduld was ? :)

  Eerst mijn bevindingen over het gebruik van homecooked baardolie. Qua verzorging vind ik het minstens even goed dan de commerciële oliën. Mijn baard wordt er in ieder geval zachter van en heeft minder de neiging om te krullen. Dat kan natuurlijk ook een effect zijn van de iets grotere hoeveelheid olie die ik erin smeerde. Happy camper dus.

  Nu dan.

  Goed een maand na mijn eerste experimenten kon ik me al niet meer bedwingen om er opnieuw aan te beginnen. Niet al te zuinig zijn met die eerste zelfgebrouwen
  baardolie helpt natuurlijk ook.

  Bij deze, deel twee van de onuitgegeven, maar desalniettemin onvolprezen boekenreeks "Kakihara maakt baardolie". (mijn excuses, 't is wat lang utigevallen. Ik heb me wat laten gaan)

  Na de eerste poging was Kakihara een ervaring rijker. Matig tevreden zocht hij hulp van buitenaf. Hij vond een pagina op het wereldwijde web die de meeste doe-het-zelvers ongetwijfeld kenden. Daarop stonden recepten die hij zou proberen na te maken. Helaas voor Kakihara bleek Murphy met zijn wet stokken in de wielen te steken. Want hoewel hij toch beschikte over een tiental flesjes essentiële olie, werd er in die recepten altijd net eentje gebruikt die hij niet in de kast had staan. Namaken zou dus niet lukken. Losjes baseren op, dan maar? Hij twijfelde. Kakihara herinnerde zich dat zijn collega had gezegd: "Less is more". Maar dan met een Frans accent, want die collega is Franstalig. Het schoot hem te binnen dat zijn vorige mengsel behoorlijk vloeibaar waren. Hij besloot in elk flesje castorolie te gebruiken.

  Het eerste brouwsel.
  Kakihara nam voor zijn eerste nieuwe poging tot baardolie:
  • 5 ml castor olie
  • 5 ml macadamia olie
  • 10 ml jojoba olie
  • 10 ml amandel olie
  • 8 druppels Summer Session van De Tuinen
  Een gelijkaardig mengsel had hij eerder ook al gemaakt. De Summer Session had een lekkere zoete, frisse citrusgeur. "De mieren en de bijen zullen het in de zomer alvast geweldig vinden," dacht Kakihara. Maar het rook lekker.

  In het tweede flesje goot Kakihara:
  • 10 ml castor olie
  • 10 ml jojoba olie
  • 10 ml macadamia olie
  • 4 druppels eucalyptus
  • 2 druppels den
  Die combinatie had hij van zijn collega meegekregen. Zijn collega werd niet voor niets Le Nez genoemd. En dat was niet omdat hij zo'n groot reukorgaan had. Maar wel omdat die snuffer ervaring in de parfumwereld had en al eens door een modehuis uitgenodigd werd. Deze combinatie rook opnieuw erg fris, maar uiteraard anders dan de Summer Session. Hij vond het moeilijk te omschrijven, maar een ochtendlijke wandeling door het bos met een kauwgom in je mond kwam aardig in de buurt. Enfin. "Iedereen weet vast wel hoe een denneboom ruikt en hoe eucalyptus ruikt. Daar een combinatie van," dacht Kakihara. Kakihara dacht veel.

  Het derde flesje
  Kakihara besloot om een brouwsel van de eerder gevonden pagina te proberen. Uiteindelijk had hij er toch een gevonden waarvoor hij alle geurtjes had. Die baardolie heette op die website Destiny! Met een uitroepteken.
  Destiny! werd als volgt gemaakt:
  • 1 fl oz Grapeseed Oil
  • 2 drops Clary Sage
  • 3 drops Jasmine
  De druivenpitolie werd vervangen door:
  • 10 ml castor olie
  • 10 ml jojoba olie
  • 10 ml amandel olie
  Bij het toevoegen van essentiële olie liep het een beetje mis: salie en jasmijn druppelden ontzettend snel. Als epo in het infuus van een renner in Spaanse loondienst die deelnam aan de Ronde van Frankrijk in de jaren 90. Met als gevolg dat ook de aangegeven druppels niet gevolgd konden worden. In de plaats daarvan werd het:
  • 6 druppels salie
  • 5 druppels jasmijn
  Kakihara vond echter dat er iets ontbrak. Hij voegde toe:
  • 2 druppels kruidnagel
  Een gelaatsbrede grijns verscheen op zijn tronie. Hij hief het flesje ten hemel, alsof het een godsgeschenk was. In de verte hoorde hij een mannenkoor het Hallelujah aanheffen. Een deel van de inhoud plensde hij onmiddellijk op zijn baard, waarna hij passioneel zijn vrouw zoende en zijn vrouw hem nog passioneler terug kuste. Kleren werden verscheurd. Opschik werd van de tafel geschoven en... Dat laatste was misschien wat overdreven. Maar Kakihara had zijn eerste recept dat hij kon in de toekomst nog zou kunnen verfijnen. En zijn vrouw vond het echt wel lekker ruiken. Kruidig zonder naar een kruidenrek te ruiken en tegelijkertijd warm en fris. Ideaal voor dit elfstedentochtweer.

  Kakihara zou echter snel met zijn voeten terug op de grond belanden. In het laatste flesjes mengde hij:
  • 5 ml castor olie
  • 5 ml macadamia olie
  • 10 ml jojoba olie
  • 10 ml amandel olie
  • 5 druppels sandelhout
  • 4 druppels jasmijn
  • 3 druppels citronella
  • 4 druppels salie
  Zo opwindend het vorig geurtje was, zo saai was dit. Bruikbaar, zeker. Maar meer een "Ik heb een saaie kantoorjob en mijn vrouwelijke collega's zijn allemaal grijze mussen van middelbare leeftijd" geurtje. Niets speciaal. (Niet dat er iets mis met vrouwelijke collega's die grijze mussen van middelbare leeftijd zijn).

  Al bij al was Kakihara erg tevreden van zijn tweede experiment: 1 saai geurtje, 2 goede geurtjes en 1 geweldig geurtje.

  Hij keek al uit naar het volgende hoofdstuk, waarin hij zou proberen te vermijden om citronella te gebruiken. Daar was hij toch niet zo'n fan van. En misschien moest hij maar eens een flesje van een of ander citrusvrucht kopen. Bergamot of zo. En een flesje vetiver. En een flesje van iets anders. Kakihara leek verslaafd.
   
  ProfessorMelchior, Texman en Joramvs vinden dit leuk.
 13. Joramvs

  Joramvs Baard

  Texman en Kakihara vinden dit leuk.
 14. Texman

  Texman Zware baard

  Heel leuk geschreven @Kakihara bedankt hiervoor.(Y)(Y)(Y)
  Heb je wel eens gedacht aan rozemarijn als geur, is ook lekker en tevens goed voor de doorbloeding van de huid mits je het goede spul gebruikt.
  Ik heb het van het merk CHI echt topspul. Ik meng iedere morgen 1 druppel door een kleine hoeveelheid TreeRanger baardbalsem van Beardbrand.
  Na het aanbrengen krijg je een heerlijk verkwikkend gevoel. Je kan het ook mengen met casterolie en het gebruiken om de plekken in je baard die niet hard groeien te stimuleren. Je mag het niet puur op je huid aanbrengen dat mag nooit met essentiële olie. Dat is veel te sterk en kan zelfs tot behoorlijk huidproblemen leiden.
  Texman:)>
   
  Kakihara vindt dit leuk.
 15. RCM

  RCM Baardaap

  @Kakihara Geweldig geschreven dit en ontzettend interessant! (Y)
   
  Kakihara vindt dit leuk.
 16. Cowboy

  Cowboy Moderator Staff Oerbaard

  Toch weer een hoop bijgeleerd, ook al is het vaak van wat ik niet samen mag mengen :eek:
   
  Kakihara vindt dit leuk.
 17. ProfessorMelchior

  ProfessorMelchior Administrator Staff Oerbaard

  Kakihara, Texman en Joramvs vinden dit leuk.
 18. Kakihara

  Kakihara Stoppelbaard

  Dank voor de vriendelijke woorden :)>

  @Texman Met de combinatie van salie en kruidnagel is mijn interesse in andere kruiden zeker gewekt. Ik ga daar zeker nog eens werk van maken. Maar ik ga me eerst wat citrus-achtigs aanschaffen. Ik mis nog wel iets fris in mijn collectie. En andere 'basis' etherische olie zoals ceder, lavendel en tea tree. Ik neem best eerst maar eens contact op met de boekhouder als ik bedenk wat ik allemaal nodig heb (pipietjes, flesjes, fatsoenlijke maatjes - misschien toch maar even bij de apotheek langsgaan?)

  @Cowboy Het is niet omdat ik iets niet lekker vind dat een ander het niet lust ;) Maar die minder goede dingen die ik gebrouwen deugen echt niet qua geur. Tenzij je neus verstopt is. Dan misschien wel. En aangezien dit een topic is waar vooral uit geleerd wordt, lijkt het me niet meer dan logisch dat ik ook de niet geslaagde experimenten vermeld. Het ene succesverhaal na het andere is ook maar niets. Constant een hoogtepunt hebben lijkt me vermoeiend :cool:

  @ProfessorMelchior Kakihara doet zijn best :)

  :)>
   
  ProfessorMelchior en Texman vinden dit leuk.
 19. Cowboy

  Cowboy Moderator Staff Oerbaard

  Dat klopt, ik kan er van mee praten :D
   
  ProfessorMelchior en Kakihara vinden dit leuk.
 20. Markos

  Markos Stoppelbaard

  Ik las dat je het beste (minstens?) 3 oliën kunt gebruiken. Maar ik zie in het recepten topic ook enkele voorbeelden van alleen jojobaolie en amandelolie. Ik wil eens testen in hoeverre ik baardolie fijn vind en wil gaan gebruiken, dus ik wil beginnen met iets goedkoops. Wat kan ik dan het beste doen? Ik zal dan ook beginnen met een neutrale olie.
  Ik zie dat er nu een actie is met 2e voor 50% op H&B, dus ik kwam deze 4 items tegen:

  https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/de-tuinen-jojoba-olie-60058614
  https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/de-tuinen-amandelolie-100-puur-60058613
  https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/de-tuinen-castorolie-100-puur-60004851
  https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/de-tuinen-vitamine-e-huidolie-60058569

  En dus in totaal €17.66 (als dit ook gewoon in de winkel geldt, anders nog verzendkosten erbij van €4,75)

  Is dit het goedkoopste wat ik kan proberen? Of is er ook een goedkope test olie die ik kan proberen voor veel minder? Of eventueel alleen jojoba+amandel of jojoba+castor of amandel+castor etc.

  Of is goedkoop spul zoals dit ook iets om uit te proberen?
  https://www.kruidvat.nl/kruidvat-originals-baardolie/p/3918881
   
Bearded Bastard beard oil and balm

Deel Deze Pagina