Azbane

Deep Conditioning For Softness

Discussie in 'Baardverzorging algemeen' gestart door Joep, 31 dec 2019.

 1. Joep

  Joep Zware baard

  Hoi allemaal,

  Ik ben nog steeds op zoek naar de juiste verzorging voor mijn baard en snor en ik begin te geloven dat dit een oneindige zoektocht is. Niet dat dat erg is, want het is erg leuk om ermee bezig te zijn, af en toe ook frustrerend, maar des te leuker als het wel goed gaat.

  Twee weken terug heb ik het geheim van @Bolt ontdekt, hij spoelt alleen maar uit met water en wast één keer per maand met zeep. Ik ben dit ook gaan doen en na een dag of vier gingen baard en snor steeds beter zitten. Blijkbaar een goede methode voor mij dus. Het probleem bij mij was dat mijn baard al snel erg droog wordt en al dat wassen met zeep (2 x per week) doet mijn baard geen goed. Ik weet dat het bij veel van jullie prima werkt, maar bij mij dus niet. Vroeger......toen ik nog lang haar op mijn hoofd had :D had ik ook al snel last van droog haar, het zal dus wel genetisch zijn.

  Tot zover het succes verhaal....

  Afgelopen zaterdag ben ik gaan zwemmen in een zwembad vol met chloor. Bij thuiskomst heb ik mijn baard toch maar gewassen met een conditioner (onder de douches bij het zwembad mag dit niet). Dat betekende dus een nieuwe start, maar na de vorige keer had ik er goeie hoop op dat het binnen een paar dagen weer goed zou komen. Helaas bleef mijn baard erg droog, het lijkt wel touw. Er zitten veel klitten in en ik kom er moeilijk doorheen met kam of borstel, dit ondanks dat ik voldoende olie gebruik (Honest Amish). Gisteren sloeg de wanhoop toe, omdat mijn baard nog steeds niet goed was en vandaag (oudejaars dag) zou ik visite krijgen en wil ik natuurlijk dat mijn baard er mooi uitziet.

  In een ander topic dat nu actief is (ben even kwijt welke) werd een filmpje van George Bruno gepost die daar verteld dat je de olie aan moet brengen direct nadat je de douche kraan uitzet, maar voor het drogen. Dat deed mij denken aan een filmpje dat ik al eerder eens van hem gezien had, "Deep Conditioning For Softness" :  Ik ben dit gisteren als wanhoopspoging gaan uitproberen en bovendien heb ik zoals de Silver Fox in zijn andere filmpje adviseert de baardolie direct na het douchen, maar voor het drogen aangebracht.
  Het resultaat is geweldig :)>
  Ik heb mijn lekkere zachte baard terug. Ik kan er weer doorheen met de kam. De baard ziet er veel voller uit. Het is weer zoals het voor het zwembad was, Ik ben helemaal blij :)

  Het is wel een kliederboel en een hele vette baard tijdens het proces. Jammer dat ik er niet aan gedacht heb om voor het uitwassen nog even mijn houten kam door de baard te halen, dan had de kam ook meteen zijn onderhoudsbuurt gehad :D
  Ik ga dit zeker vaker doen. Ik weet nog niet hoe vaak, eerst eens aankijken hoelang de baard nu goed blijft. Ik heb niet zoveel zin om weer te gaan zwemmen in zo'n chloorbad, dit was een behoorlijke aanslag op mijn baard. Verder blijf ik de methode van @Bolt toepassen, ik denk dat hij een prima manier heeft die mijn baard ook goed doet.

  Nog even als voetnoot. Kokosolie heb ik standaard in huis. Ik kook er niet veel meer, maar gebruik het graag voor mijn huid. Vroeger gebruikte ik wel Nivea of Dove, vol met parfum. Sinds ik Kokosolie (vet) heb ontdekt hoef ik die ander troep niet meer op mijn huid. Als je een beetje droge huid hebt, even insmeren met kokosolie en een heerlijk gevoel geeft het. Echt een wonderspul en zonder troep, puur natuur. Nu ook bruikbaar voor mijn baard :)> (Y)
   
 2. JackL78

  JackL78 Baard

  Mooi om te lezen dat die methode voor jou werkt (Y)
  Ga je / kun je nadat je je baard ingesmeerd hebt met olie ook nog balsem of wax gebruiken?
   
  Skaggy, ProfessorMelchior en Joep vinden dit leuk.
 3. redangel

  redangel Baard

  Het gaat om dit filmpje, ik doe het nu voor de tweede dag maar merk nu al verschil. Zit beter, niet vet, en.... Mijn vrouw vindt hem ook zachter aanvoelen, wat ook weer een plus punt is;):D
  We wachten verder af, 2 dagen is te weinig om het goed te kunnen beoordelen.


   
  Skaggy, Eric65, ProfessorMelchior en 3 anderen vinden dit leuk.
 4. Texman

  Texman Koning Baard

  Leuke ontwikkeling heren, dat met de kokosolie ga ik ook een keer proberen (Y).
   
  Skaggy, ProfessorMelchior, Joep en 2 anderen vinden dit leuk.
 5. zenn

  zenn Zware baard

  Een baardhaarmasker is zo'n gek idee nog niet trouwens! (Y)

  Ben trouwens ook naar minder wassen gegaan, nu 1x per week en dat bevalt mijn baard ff beter. :)
   
 6. Boof72

  Boof72 Volle Baard

  Klinkt heel interessant. Mijn haar wordt alleen altijd vet na een dag. Als ik dan zeep of shampoo gebruik schuimt het niet eens bij de eerste was beurt. Was ik het hierna nogmaals dan schuimt het wel. Kan je nagaan. En toch voelt het haar soms droog aan bij het kammen. Ook altijd klitten erin zitten als ik het overdag niet regelmatig kam. Dus we gaan ook dit maar eens proberen, hopelijk wordt het hierdoor beter.
   
  Skaggy, ProfessorMelchior, Texman en 2 anderen vinden dit leuk.
  Mijnbaard Woody Citrus Baardset
 7. Joep

  Joep Zware baard

  Wax heb ik niet, balsem wel, maar ik gebruik het eigenlijk niet. Ik vind het gevoel van de baard niet fijn na balsem, ik krijg de kam er ook niet meer doorheen als er balsem in zit.
  idd, dat was het filmpje. Er is iemand op het forum die ergens anders al vermelde olie in de natte baard te smeren. Mijn eerste reactie was dezelfde als die van @Hartenheer dat olie niet hecht op haren die nat zijn, water en olie stoten elkaar af, dus een baard is of vet, of nat, niet allebei tegelijk. Ik had het zelf ook al eens geprobeerd en vond dat mijn handen na afloop veel vetter waren, dan wanneer je dezelfde hoeveelheid olie in een droge baard smeert, dus had na die keer besloten dat het een slechte methode was. Ondanks deze logica toch nog een keer gaan proberen, mede door dat jij dat filmpje postte en ik moet zeggen dat volgens mij ook dat helpt bij een zachtere baard. Ik ben nog niet helemaal zeker of dit de goede methode is, maar ik blijf het voorlopig toepassen, het lijkt toch wel te werken. Vreemd hè?
  Jij hebt duidelijk een andere huid/baard dan ik. Het blijft toch proberen en ervaren wat het beste werkt voor jouw persoonlijk. Het is natuurlijk al vaak genoeg gemeld hier op het forum, ieders baard is uniek.

  Misschien dat ik na de winter, als het weer wat warmer wordt, al deze trucs niet meer uit hoef te halen. Zomers heb ik ook nooit last van een droge huid, 's winters wel. Afgelopen zomer liep ik nog met een stoppelbaard, dat is dus geen goede maatstaf.
   
 8. Yainderidoo

  Yainderidoo Zware baard

  Volgens mij hebben veel andere dingen ook invloed op je lichaam en dus ook je Baard. Zoals de vorm van de dag. Warmte of koude. Veel of weinig zweten. Stress of geen stress. Waarschijnlijk zelfs luchtdruk. (Maanstand?) Seizoen. :eek: We proberen onder al deze omstandigheden die arme Baardharen in het gareel te krijgen en stoppen er dan weer dit in en dan weer dat in.:rolleyes: Ik probeer daarom niet te veeleisend voor mijn Baard te zijn en spring zo weinig mogelijk van de ene op de andere methode over. Al was het alleen al omdat iedereen zo heel erg verschillend is van Baard, huid EN opvatting. Een klein voorbeeldje is, dat ik vóór op mijn hoofd een plek heb, waar ik door stress regelmatig veel huidschilfers heb. Voor mij altijd een signaal om die stress te verminderen, althans dat te proberen. Maar niet om dan weer naar een of andere antiroos of weet ik veel wat voor middel te grijpen. (heb ik wel gedaan) Op dit moment heb ik er geen last van...maar heb ook niet met allerlei middeltjes staan experimenteren. Dus mijn advies zou zijn....kijk ook naar de omstandigheden en grijp niet te gauw naar allerlei middelen. ;)
   
  Skaggy, Eric65, Joep en 4 anderen vinden dit leuk.
 9. zenn

  zenn Zware baard

  @Yainderidoo helemaal mee eens, om vandaag als voorbeeld te nemen; hoge luchtvochtigheid, dus haren slapper & natter aanvoelen en meer gaan hangen.
   
  Laatst bewerkt: 2 jan 2020
  Skaggy, Yainderidoo, Joep en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 10. Texman

  Texman Koning Baard

  Ben ik ook met je eens. Als je last hebt van stress is het beter om de oorzaak aan te pakken dan om het met allerlei middelen de kop in te drukken.
   
  Skaggy, Yainderidoo, Joep en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 11. Stubble

  Stubble Stoppelbaard

  @Joep
  Olie meteen na het douchen is inderdaad wat je het beste kunt doen. Eigenlijk is dit een soort “ regel “ voor baardmensen. Daarna kun je eventueel nog föhnen en dan balsem. Maar altijd olie eerst, zodat je met föhnen de haren enigszins beschermt tegen de warmte, ook als je niet föhnt.

  Hier kun je veel info vinden maar ook op Joetjoep kun je veel vinden. Zelf vind ik het kanaal van Dan C erg informatief. Duidelijk en goed te volgen, in het Engels.
  Succes met de baard!
   
  Skaggy, Yainderidoo, Texman en 5 anderen vinden dit leuk.
 12. ProfessorMelchior

  ProfessorMelchior Administrator Staff Oerbaard

  DE PROFESSOR VERSUS DE SULTAN !!!

  Ik ga even aan de noodrem hangen.
  George Bruno, beter bekend als de Sultan of Silver, is een informatieve kerel, die zich vaak in een onderwerp verdiept, maar… houdt er even rekening mee, dat de Sultan ten eerste een Amerikaan is, die zoals gebruikelijk overtuigd is van het eigen gelijk, en ten tweede het beroep van Protestantse predikant beoefende, voordat hij kapper werd en daardoor het eigen woord als waarheid beschouwd net als dat hij zijn kerkgangers verhaalde over het eeuwig leven, dat men mag gaan verwachten achter de poorten van de Hemel, als men leeft, zoals zijn "denkbeeldige vriend" dat heeft bepaald.

  Zijn verhaal over baardolie aanbrengen op een vochtige baard is correct, maar bij zijn kokos-olie fabel moet de Professor even ten strijde trekken tegen de Sultan.
  Een ware kruistocht ter bescherming van baard en huid der Baardforummers, die ik in mijn voordeel zal slechten!
  Ik zit hier dus reeds klaar in een mailiënkolder met daar overheen een Baardridders-gewaad en zal deze boodschap posten, voordat ik de helm op het hoofd zet en de baardkam aan mijn zijde gesp.

  De verklaring, dat kokos-olie de kleur van gekleurd haar verdiept klopt maar ten dele. De kleur verdiept niet, maar de omgeving waarin aangebracht verdonkerd. Breng olie op leder aan en de kleur lijkt te intensiveren, echter het leer zuigt zich vol met olie en verdonkerd door de natheid daarvan. Droog leer wordt weer lichter.

  De in Nederland verhandelde kokos-olie is helemaal geen kokos-olie, maar niet-behandelde-kokos-pulp, die niet wordt opgenomen door het lichaam. Echte kokos-olie is transparant, kleurloos en vloeibaar.

  image.jpeg

  De kokos-blurrie wordt vloeibaar bij verhitting en stolt weer na afkoeling. Gooi het ter controle even in de koekepan en laat deze na verhitting afkoelen en bezie de witte laag op de bodem nadat de pan is afgekoeld. Dit proces vind dus ook plaats in de baard, op de huid en zelfs in de menselijke maag. Smeer de kokos-pulp op leren schoenen en bekijk de volgende dag de witte laag op het leer.

  De in de handel zijnde kokos-pulp wordt gebruikt als verdunningsmiddel voor bijenwas in cosmetische producten en als verdikkingsmiddel bij vloeibaar olie-houdende cosmetische producten, zoals bv. baardbalsem of snorrenwax.
  Het wordt NIET door de huid en haren opgenomen en zal er als een waslaag stollen.
  Eenzelfde proces vind ook plaats in de maag na consumptie, dus overdenk het gebruik eens.

  Vloeibare kokos-olie werkt wel, zoals de Sultan voorstelt. Onze verre voorouders waren en zelfs de huidige bewoners van warmere gebieden zijn hiervan op de hoogte en gebruiken daarom dierlijke- of plantaardige oliesoorten om de huid en haren te behandelen.
  Aangezien de kokospalm niet overal groeit zal men dus rond de Middelandse Zee olijf-olie gebruiken, dat wel door haar en huid opgenomen wordt en niet zal stollen bij afkoeling. Doe de koekepan-test en schoenen-behandeling er maar mee.

  Het advies voordat de Professor ten strijde trekt tegen de valse profeet genaamd de Sultan:
  vergeet de kokos-pulp en gebruik een olie-soort in vloeibare vorm!

  :)>
   
  Skaggy, Ronnie, JackL78 en 4 anderen vinden dit leuk.
 13. Texman

  Texman Koning Baard

  Prima stuk prof (Y) bedankt. Als ik iets met kokosolie zou willen gaan doen dan probeer ik de vloeibare te kopen.
   
  Skaggy, ProfessorMelchior en redangel vinden dit leuk.
 14. redangel

  redangel Baard

  Idd een goed stuk @ProfessorMelchior:)>(Y)

  Btw, dat gedeelte met natte baard en meteen baardolie werkt voor mij nog steeds goed (Y):cool:
   
  Skaggy, ProfessorMelchior en Texman vinden dit leuk.
 15. Texman

  Texman Koning Baard

  Ja voor mij ook. Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik voorheen de baardbalsem ook op een natte baard aanbracht met het verschil dat ik hem dan eerst handdoekdroog maakte en daarna in model föhnde.
   
  Skaggy en ProfessorMelchior vinden dit leuk.
 16. Stubble

  Stubble Stoppelbaard

  Ben het volledig eens met @ProfessorMelchior,

  Het kan allemaal eenvoudig zijn: Douchen ( of baard wassen ), olie er in ( geen meuk, wel kwaliteit ), kammen en dan eventueel fohnen. Vervolgens nog wat balsem, wax of baardboter. Borstelen om goed te verdelen.
  Geen rocket science, gewoon simpel houden.

   
  Laatst bewerkt: 2 jan 2020
  Skaggy, redangel, ProfessorMelchior en 2 anderen vinden dit leuk.
 17. Nib85

  Nib85 Volle Baard

  Ik kende hem nog niet, maar wat een dreumerd die Dan C...:eek:

  Ik ben sowieso niet zo van de YouTube baardfilmpjes, al die kerels doen of ze alle wijsheid in de pacht hebben maar ze zeggen allemaal wat anders en is vrijwel nooit fatsoenlijk onderbouwt.
   
  Skaggy, Hartenheer, Texman en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 18. Boof72

  Boof72 Volle Baard

  - koud wassen
  - iedere dag wassen met zeep/ conditioner
  - warm föhnen

  Alles is ineens weer anders na het kijken van deze video hahahahaha.
   
  Skaggy, Hartenheer, Texman en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 19. Nib85

  Nib85 Volle Baard

  Skaggy, Boof72, Hartenheer en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 20. Joep

  Joep Zware baard

  Ja, jullie kunnen en mogen er allemaal wat van vinden, maar ik heb het geprobeerd (dat deel dat ik zelf postte) en het resultaat was goed.
   
  Skaggy, zenn, Yainderidoo en 3 anderen vinden dit leuk.
Bearded Bastard beard oil and balm

Deel Deze Pagina