Culinaire Baarden! (Kook topic, Recepten, fotos, en meer)

Mrgourmet

Baard
Culinaire Baarden topic!

baarden_zpstntv2edr.jpg


.......Omdat ik zelf graag kook lijkt het me leuk een culinair topic te maken,
Laten we hier genieten van elkaars eten, koken en dat soort dingen!
Ik dacht aan het posten van je eigen recepten
goed of slecht, dont care! lets have fun!
 

Mrgourmet

Baard
Ik zal meestal recepten en fotos van eigen hand posten....
hier is er eentje voor de BBQ.

Jamaican JERK chicken!
(https://en.wikipedia.org/wiki/Jamaican_jerk_spice)

Jerk09_zps7qwww7ha.jpg


Erg lekker en spicy!

Ingrediënten:
(voor ongeveer 1,5 tot 2 kg vlees)

1,5 kg kippenvlees
(ik heb ontbeende kippen dijen gebruikt. ook lekker met wings, of poten, ik gebruik liever kippenvlees van het bot ipv de kippen borst)

5 tot 7 Madame Jeannette peper ZONDER PIT!
1 kleine ui
4 Bosuien
12 tot 14 tenen knoflook
scheutje maggi
Soja saus
5 lepels suiker
gember (3 tot 4 cm groot)
2 theelepels Piment korrels
2 theelepels zwarte peper
Scheutje olijf olie

Jerk01_zps5yfnuboi.jpg


Knoflook gember piment korrels en zwarte peper fijn stampen in de vijzel

Jerk03_zpsibrdgdbz.jpg


Jerk02_zpsdjhzxc7t.jpg


De pepers ontzaden, GEBRUIK HANDSCHOENEN!!!

Jerk04_zpsfdnmp3xq.jpg


Alle andere ingredienten in een blender doen en tot gladde marinade mengen

Jerk05_zpsrqf8kbok.jpg


je marinade is klaar! het vlees een nacht laten marineren (mag zelfs 2 dagen!!)

Jerk06_zpstr2hk8yv.jpg


(part 1/2)
 

Eretmodus

Baard
Ik kook ook graag, maar moet wel elk recept aanpassen omdat ik lactose intolerant ben.

Die jamaican jerk chicken ziet er heel lekker uit
[DOUBLEPOST=1466171469][/DOUBLEPOST]Pulled pork met koolsla
Duurt heel lang om te maken maar is echt de moeite.

image.jpeg

ingrediënten
Het broodje 'pulled pork'
* 1 1⁄2 kg varkensschouder , ontbeend of spiering
* 2 eetlepels bruine suiker
* 1 eetlepel lookpoeder
* 1 eetlepel komijnpoeder
* 1 eetlepel mild paprikapoeder
* 1 eetlepel chilipoeder
* 1 koffielepel mosterdzaad
* 1 eetlepel zout (bescheiden eetlepel)
* 5 cl appelsap + extra tijdens garing
* 5 cl whisky + extra tijdens garing

Voor de koolsla
* 1⁄4 witte kool
* 3 wortels
* 1⁄2 rode ui
* 1 appel (bv. Jonagold)
* 1 limoen
* enkele eetlepels mayonaise
* peper
* zout

Om te beleggen
* broodjes (bv. kleine ciabatta's of gelijkwaardig)

bereiding
Het vlees bereiden
* Verwarm de oven voor tot 150°C.

* Kneus de mosterdzaadjes in de vijzel.

* Schep de bruine suiker in een schaal en voeg alle specerijen toe: lookpoeder, komijnpoeder, mild paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, gekneusde mosterdzaadjes en zout.

* Snij de spekrand van de varkensschouder wat bij, zodat er een dunne laag varkensvet overblijft. Maak kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in het vlees.

* Rol de varkensschouder in de kruidige mengeling. Masseer de specerijen rondomrond in het vlees.

* Leg het stuk vlees in een ovenschaal en strooi het restje van de specerijenmengeling erbovenop.

* Schenk het appelsap en de whisky in de schaal (niet op het vlees) en dek ze zorgvuldig af met een vel aluminiumfolie. Schuif het varkensvlees in de oven van 150°C.

* Verwijder de folie na 2 uur, schenk er bij voorkeur een extra scheut appelsap en whisky bij en laat het vlees nog zo’n 2 uur verder garen en korsten. (Controleer de garing van de portie vlees, maar schrik niet van de donkere kleur van de kruidenkorst. Ze hoort er zo uit te zien.)


De koolsla
* Snij de witte kool in stukken en rasp de groente fijn. Schil de wortelen. Rasp ze samen met het stuk rode ui bij de koolsnippers.

* Schil de appel en rasp het vruchtvlees bij de groenten.

* Roer wat mayonaise door de sla. Begin bescheiden en voeg meer toe indien nodig.

* Breng de koolsla (of coleslaw) op smaak met vers limoensap, versgemalen peper en wat zout.


Afwerken en serveren
* Haal het donker stuk vlees uit de oven en laat het een beetje afkoelen.

* Verhoog de oventemperatuur tot 180°C.

* Trek het gare, botermalse vlees in draderige pluksels. Werk met twee vorken, of met de hand.

* Rooster kleine ciabatta’s (of brood naar keuze) in de oven van 180° tot ze warm en zacht-krokant zijn.

* Snij de broodjes overlangs in twee, lepel er een flinke schep van de ‘coleslaw’ op, gevolgd door een portie kruidig ‘pulled pork’.

 

Cowboy

Baardaap
Oerbaard
Leuk topic (maar dat baardnetje vind ik maar niks hoor :confused:)

Alvast smakelijk om het allemaal te mogen lezen hier :)>
 

Mrgourmet

Baard
Oesters............
(Zelf geraapt in locaties in zeeland)

001%204_zpsif4pqn4r.jpg

(Deze shot 2 weken terug in Bruinisse)

Ik eet graag zeevruchten, en eet ook echt graag oesters!
Ik laat jullie twee van mijn recepten zien die echt heerlijk zijn.....

Ik weet wat goede locaties in zeeland om (japanse) oesters te 'plukken'
11146176_10152771768852409_2514018840927125749_n_zpsagkxzmwe.jpg

(90 stuks in ongeveer 45 minuten geraapt)

Okay, nu 2 van mijn favoriete recepten!

---
Gestoomde oesters met miehoen, en een knoflook.gember saus!

---

Maak de heerlijke stoom saus:

002_zpspjytwi8b.jpg

Ingrediënten voor de saus:

- 12 tenen knoflook
- ca. 5 a 6 cm gember (ongeveer evenveel als de knoflook)
- klein kopje soja saus (licht)
- 3 scheppen suiker
- 2 rode pepers
- scheut maggi
- halve ui
- scheutje witte wijn of rijst wijn

Meng dit tot een gladde saus in de blender. zet apart
Maak ook een schaal miehoen (glas miehoen) klaar.
En hak 5 a 7 stengels bosui in ringen.

005_zpsiwqdlmk8.jpg


(Zet alles klaar)

004_zpspxee2otc.jpg


Maak de oesters open, zorg dat je ze helemaal los maakt en spoel ze schoon. (niet prettig om stukjes shil of zand te proeven)
leg ze klaar om te stomen.

006_zpsifof8igs.jpg


Doe een riante schep van de saus op elke oester

007_zpsyinpgdau.jpg


Daarna een pluk miehoen.

Doe de oesters nu in de stomer:

Stoom de oesters ongeveer 4 a 5 minuten.
Zet ondertussen een klein pannetje met zonnebloem olie op het vuur. dit moest echt flink heet worden.

010_zps72qe1itl.jpg


Na het stomen strooi je de bosui over de oesters.

Nu een laatste afwerking:

009_zps1vfxbpyb.jpg


Giet een theelepel warme olie over elke oester. (het moet goed sissen)
Daarna optioneel wat citroen sap erover!

011_zpsggvaunvj.jpg


Eet smakelijk!
 
Laatst bewerkt:

Mrgourmet

Baard
---
Oesters van de BBQ met knoflook olie
---

Maak de knoflook olie

001_zpshotkfq0i.jpg


Ingrediënten:

200 ml zonnebloem olie
10/20 tenen knoflook
5 tot 10 gedroogde pepers
3 stengels bosui in ringen

Verwarm de olie op hoog vuur. na ongeveer 3 a 5 minuten voeg je de knoflook en chili toe.
af en toe roeren. zet het vuur iets lager. voeg nu de bosui toe. ongeveer 5 minuten laten pruttelen, daarna van het vuur halen.
zet klaar voor gebruik.

002_zpsmlzctgr5.jpg


Snij de oester los, spoel het in schoon water en leg het in de diepe schelp on de bbq.

003_zpsvyi2vmnu.jpg


Nu een lekkere schep van de knoflook olie op je oesters
(Deze olie is ook heerlijk op garnalen!)

005_zpsyelc3xqq.jpg


004_zpsmbzqiybg.jpg


Laat nu de oesters warm worden in de schelp. je ziet ze een beetje pruttelen en wat vaster worden.

006_zpstx8zcbgw.jpg


Na een minuut of 5 op de BBQ zijn ze klaar.
Indien gewenst een beetje citroensap over de oester en genieten maar!

007_zpsxpiighjd.jpg


Overheerlijk een een lekkere 'Borrel' hap!
(Vooral omdat je ze zelf kan rapen in plaats van kopen voor rond de euro per stuk!
 
Banner image
Top