Nostalgie

Texman

Koning Baard
Toevallig heb ik het programma ook gezien. Ik was kind in de jaren 50 maar kan mij de tijd nog goed herinneren.
Ook dat het arm was maar dat besefte je je niet als kind. Alleen dat verhaal dat iedere vrouw een huisvrouw was herken ik niet zo.
Mijn moeder werkte in die tijd als verkoopster in een bakkerszaak in Scheveningen. Er waren in tijd al veel vrouwen die een baan hadden.
 

ProfessorMelchior

Administrator
Staff
Oerbaard
Over kinderen uit "arme" gezinnen gesproken:

Wonend in Australië en gaand naar de basisschool had je aldaar natuurlijk ook kinderen, die uit gezinnen kwamen, die nauwelijks, danwel geen geld bezaten. Daarvoor was een sociaal programma opgezet; het Meals on Wheels. Hiermee konden kinderen, die een button op hun shirt droegen (over stigmatisering gesproken!) tijdens de lunch een gratis warme maaltijd krijgen, zodat ze niet ondervoed zouden raken.
Alhoewel ik er geen herinnering aan heb, maar alleen uit de verhalen ken, schijn ik zo'n button met een jongetje geruild te hebben tegen een stuk speelgoed. Toen ik dit thuis liet zien werd mijn moeder behoorlijk boos op me, omdat ze besefte, dat dat kind nu geen dagelijkse maaltijden meer kon krijgen.
Wat er zich daarna heeft afgespeeld weet ik ook niet en ik heb er altijd wel enige schaamte en medelijden bij gevoeld, als het verhaal ter sprake kwam.
Ik kan het mijn ouders niet meer vragen, maar enige jaren geleden vond ik de button in een hele oude reiskist.
Hij staat nu in mijn boekenkast en ik aanschouw hem dagelijks en dan hoop ik, dat het jongetje van lang geleden een voorspoedig en rijk leven heeft gekregen.

image.jpeg
 

MaartenK

Baard
Inderdaad mooi verhaal!
[DOUBLEPOST=1558779288][/DOUBLEPOST]
Mooie foto, (Y) kan ik ook van genieten!
Beetje creepy ook wel.
Ps nostalgisch voel ik mij ook wel eens, zoek dan dingen of plaatsen uit mijn jeugd op, heb ik nodig om deze jachtige tijd aan te kunnen.

Nostalgie.. ik heb het idee dat nostalgie iets is dat ook "komt met de jaren" . Als je wat ouder wordt, zoals ik, kijk je denk ik ook wat meer terug naar vroeger. Je komt zogezegd op een leeftijd dat je de dingen wat meer beschouwd. (Denk ik). Ook brengt de leeftijd je voor keuzes. Keuzes die "passen" bij je leeftijd. En dat gebeurt vanzelf.. of wordt je hierin beïnvloed? We leven nu in een hyper maatschappij met social media, fake news, nieuwe technologische ontwikkelingen. En alles gaat steeds sneller. (Althans dat lijkt volgens mij zo als je wat ouder wordt).

Maar beïnvloeding is volgens mij óók heel sterk aan de orde. Ik denk hierbij bijvoorbeeld ook aan reclames. Die bepalen "de trend" . En bepalen ook daardoor je keuzes. Zal ik een flitsende spijkerbroek kopen of meer klassiek, een smartwatch, een hip drankje, een modern geurtje? Ga zo maar door. Daarom zeg ik altijd maar: luister naar je innerlijke stem. En ik heb hier een mooi voorbeeldje van :):):) of wordt ik toch weer beïnvloed ????



 
Laatst bewerkt:

ProfessorMelchior

Administrator
Staff
Oerbaard
Interessant om nostalgie op zich te willen beschouwen.
Nostalgisten hebben een voorkeur bij het tijdperk van hun jeugd en van de generaties van ouders en grootouders.
Romantici voelen zich aangetrokken tot periodes langer dan een eeuw geleden.
Retrospectie en zelfperceptie zijn noodzakelijk om een persoonlijke ontwikkeling door te maken en als deze processen van vooruitgang stoppen gaat het brein teruggrijpen naar het verleden als natuurlijke stimulans te motiveren.
Sommige personen kennen deze reflecties niet en hebben onderweg in het leven halt gehouden en zullen dus eerder interesses tonen voor het veel gebezigde "vroeger was alles beter". Behalve door lichamelijke restricties bestaat er in principe geen grens aan de persoonlijke groei. Waardoor zou men zich tegen laten houden om de Russische taal te gaan studeren, een zeiltocht naar Barbados te maken, een bedrijf in baardverzorgingsproducten op te zetten, etc.?
Het brein geeft vaak nog een waarschuwing, waardoor men in paniek kan raken door nog niet volbrachte doelen of dromen deze dan direct wil volvoeren, wat de zgn. midlife-crisis genoemd wordt.
In een vereenvoudigde versie betekend het, dat men zich af moet vragen of men nog steeds de rebel van de jeugd is en of de idealen niet verkwanseld zijn. Of nog korter: hoe komt het, dat de Punkers, Hippies en krakers zijn verworden tot uitermate saaie, vaak gewetenloze, ongezond levende bestuurders van banken, verzekeringsmaatschappijen en politieke partijen?

De tweede opgeworpen vraag of het lijkt, dat de tijd steeds sneller gaat is ontkennend te beantwoorden.
De ontwikkelingen in de huidige maatschappij gaan zelfs aanzienlijk langzamer dan in voorbije tijden. Mode is er al sinds het bewustzijn van de mens, evenals de behoefte een nieuw artikel aan te schaffen. Jawel, toen ook al: een mooie hoofdtooi, nieuw zwaard, luxe zadel, geurende parfum, etc.
De huidige maatschappij ontwikkelt zich slechts nog op electronische basis, maar bedenk wat uw grootouders hebben moeten zien veranderen: van olielamp naar gaslicht naar electriciteit, van stoommachine naar verbrandingsmotor, van paard naar automobiel, van heteluchtballon naar Zeppelin naar propellorvliegtuig naar straalvliegtuig naar raket, van inktgeschreven brief naar telegram naar telex naar fax naar email, van stadsomroeper naar krant naar telefoon naar televisie naar internetgesprekken.

We evolueren langzaam, maar gelukkig blijven baarden zowel nostalgisch, als modern!
 

MaartenK

Baard
Interessant om nostalgie op zich te willen beschouwen.


De tweede opgeworpen vraag of het lijkt, dat de tijd steeds sneller gaat is ontkennend te beantwoorden.
De ontwikkelingen in de huidige maatschappij gaan zelfs aanzienlijk langzamer dan in voorbije tijden.
De huidige maatschappij ontwikkelt zich slechts nog op electronische basis, maar bedenk wat uw grootouders hebben moeten zien veranderen: van olielamp naar gaslicht naar electriciteit, van stoommachine naar verbrandingsmotor, van paard naar automobiel, van heteluchtballon naar Zeppelin naar propellorvliegtuig naar straalvliegtuig naar raket, van inktgeschreven brief naar telegram naar telex naar fax naar email, van stadsomroeper naar krant naar telefoon naar televisie naar internetgesprekken.

(Kan het niet laten om op dit deel uit de post van ProfessorMelchior in het licht van dit topic (Nostalgie) nog even te reageren. Maar dan vanuit een wat andere insteek.)

Ook nostalgie:
Ik ben samen met mijn vrouw vanmiddag (zoals iedere zondagmiddag) naar mijn bejaarde moeder geweest. Mijn moeder is geboren in 1928. Zij woont al enige tijd in een verzorgingstehuis. Recentelijk moest zij samen met haar mede bewoners tijdelijk verhuizen naar een ander verzorgingstehuis in Rotterdam. Omdat het tehuis waar zij verblijft moest worden verbouwd. Dit voor haar nieuwe tehuis ligt in het centrum van Rotterdam bij de Oude Haven in Rotterdam. Dit is in een deel van Rotterdam waar zij is geboren en opgegroeid.
Als het weer het toelaat gaan we dan met haar (zij in de rolstoel) een eindje wandelen. Vanmiddag zaten wij met haar op een terrasje aan de Oude Haven. Recht tegenover een beroemd gebouw in Rotterdam: Het Witte Huis. Eén van de weinige gebouwen die overgebleven zijn na het bombardement in mei 1940 door de Duitsers. Soms komen bij mijn moeder de verhalen van vroeger naar boven. Vanmiddag de oorlog. Het Witte Huis was dit keer de aanleiding..

Ik moest toen weer even aan dit topic denken: Nostalgie (en sentiment). Daar zat een dame die bijna een eeuw heeft meegemaakt. Inderdaad vanuit een bepaald perspectief gezien gaan de ontwikkelingen dan mogelijk langzamer in de maatschappij, maar als je haar zo hoort vertellen, ook over andere onderwerpen uit haar tijd, haar verleden, dan gaan sommige ontwikkelingen toch ook weer snel: maar dan vanuit haar perspectief gezien en vanuit een andere invalshoek.
Ik kan haar moeilijk uitleggen over CRISP-Cas of over het Higgs deeltje of over Robotica of over zwaartekracht golven. De nieuwe ontdekkingen van deze tijd om er een paar te noemen. En dan denk ik toch even: als het mij gegeven is om ook zo oud te worden, wat vertel ik straks mijn kinderen en wat kunnen zij mij niet meer uitleggen?
 

ProfessorMelchior

Administrator
Staff
Oerbaard
De genoemde onderwerpen, zoals CRISPR-CAS9, Higgs Particle, etc. kun je beter met wetenschappers bespreken, maar ga er niet vanuit, dat de gemiddelde, normale mens hier enige weet van heeft. Dat heeft niets te maken met de souplesse van moeders brein of de tijd, maar met de onderwerpen. Probeer het mammie maar niet uit te leggen, als je niet op je geweten wilt hebben, dat ze haar rolstoel gillend de Oude Haven in gooit.
Je hoeft je geen zorgen te maken over wat je later niet meer kunt begrijpen in de uitleg van je kinderen, maar je moet je vast voorbereiden op het moment, dat je hen moet verklaren, waarom er vroeger zoveel mannen -verzameld op een forum- zich bezighielden met baardgroei.
Ze gaan het nooit snappen! :D
 

Hartenheer

Zware baard
Ik, wij hadden deze veel in gebruik toen we nog in de duinen woonden.

Is nostalgie het zelfde als ouderwets?
Wanneer voel je je oud.

Mijn dochter is lerares { 29 jaar, stapt uit deze branche. Hard werken en je wordt besodemieterd met je loon.} en vertelde in de klasdat ze in haar jeugd films kon kijken op een videoband.
Juf wat is een videoband.
Nou hetzelfde als een cassette band voor muziek, maar dan groter.
Juf wat is een cassette band.

Toen voelde ze zich oud.
Is het nu nostalgie of oud :D
 

Texman

Koning Baard
Wikipedia over Nostalgie
Nostalgie werd voor het eerst in 1678 beschreven. Er was toen in een Bazels geschrift sprake van een onbestemde zucht naar het vaderland, die aan melancholie verwant zou zijn. Het gevoel lijkt veel op dat van heimwee.
De originele betekenis, betrekking hebbend op een ernstige medische aandoening, is verdwenen nu het een alledaags woord is geworden. Nostalgie wordt nu geassocieerd met herinneringen uit vervlogen tijden, de "goede oude tijd".
Hoewel nostalgie geen medische aandoening meer betreft ervaren sommige mensen toch symptomen zoals pijn in de borstkas, keel, of maag, of gevoelens van emotionele pijn.
Wikipedia over Ouderwets
Ouderwets is iets wat niet meer in de mode is. Als een artikel al lange tijd bekend is, wil de consument nieuwe dingen. De oude artikelen worden dan niet veel meer verkocht, het is oud en uit de tijd. Dit is vooral het geval bij kleding, maar het kan ook gelden voor meubelen, en zelfs voor ideeën.

Nostalgie is dus meer een gevoel/emotie en ouderwets is oud en uit de tijd.
Het is dus niet het zelfde.

Ik denk dat je dochter zich ten onrechte oud voelde, het is meer het opvallen van het leeftijdverschil tussen haar en haar leerlingen.
En zeg nu zelf als je 29 bent ben niet oud.;)
 

ProfessorMelchior

Administrator
Staff
Oerbaard
De knijpkat heb ik voor hetzelfde doel, als waar @Laurent1965 hem voor gebruikt in de keukenla liggen.

En of het nu ouderwets of nostalgisch is, maar ik bezit nog enige olielampen, omdat ik het licht ervan prettig vind en tevens omdat ik door vele zeilreizen gewend ben, dat je zelfvoorzienend moet kunnen zijn..
Enige tijd geleden viel in de buurt de stroomvoorziening uit en op zo'n moment raken de bewoners in paniek. Ik dacht gewoon: 'Ah, de stroom valt uit, dus ik ontsteek de olielampen en ga door met het lezen van mijn boek'.
Binnen tien minuten staat er een zwaar geïrriteerde overbuurman op mijn voordeur te bonsen en vraagt me, nadat ik de deur geopend had, of ik géén stroomstoring in huis ervaarde. 'Natuurlijk wel buurman, maar ik heb ook nog olielampen. Zou je ook eens moeten aanschaffen! Goedenavond'.

image.jpeg
 
Banner image
Top