Nostalgie

ProfessorMelchior

Administrator
Staff
Oerbaard
Is anders en gaat misschien ook wel verder, maar zo ben ik bezig met mijn stamboom. Een aantal van mijn voorvaders/moeders kwamen uit Rotterdam. Bij sommigen van hen staat in de archieven ook van welke straat zij kwamen. Ik heb het dan over de tijd rond het jaar 1700. Zo kwam er bijvoorbeeld een voorvader van de Wijnhaven te Rotterdam en die trouwde met Elizabeth komende van de Hoogstraat.

Nu kom ik af en toe nog wel eens in Rotterdam en dan is het bijzonder om bijvoorbeeld op de Hoogstraat rond te lopen in de wetenschap dat mijn voor vaders/moeders hier ook hebben rondgelopen.
Ik heb er weet van, dat twee van mijn voorouders ooit een stadje gesticht hebben. Eén ervan heb ik wel eens bezocht, omdat ik er toevallig op doorreis kwam en vanuit een "vooroudelijk" kasteel keek ik neer op dat stadje, wat nogal verwarrende gedachten meebracht, zoals 'het stadje draagt mijn familienaam", "wat voor kerel moet mijn bet-bet-over-over-grootvader geweest zijn?", etc. Over vele, vele jaren kijken uiteraard de honderdduizenden Baardforumleden naar dit medium en vragen zich af wie WIJ waren! :confused:
 

Laurent1965

Zware baard
Een kloddertje roze hiiieeer, een kloddertje roze daaaaar.....
Meesterlijke kindertv, heel wat anders dan die pulp van tegenwoordig.....
[DOUBLEPOST=1558468510][/DOUBLEPOST]Marjan Luif als mevrouw Ten Kate.:)
 

Texman

Koning Baard
Een koffiepercolator is een percolator om koffie te zetten. De koffiepercolator heeft een aantal onderdelen. Onderin wordt water gedaan. Bovenin ligt gemalen koffie op een geperforeerde plaat. De percolator wordt op een warmtebron gezet, waardoor het water gaat koken en door een buis omhoog gaat (gaslift). Het hete water komt op de koffie terecht en druppelt weer naar beneden in het kookreservoir. De percolator blijft net zo lang op de warmtebron staan totdat de gewenste sterkte van de koffie is bereikt.
Hieronder een plaatje van een oude zoals mijn grootouders gebruikte. De moderne variant is nog steeds te koop.
Het is gewoon ook een methode om koffie te zetten.
79032e932dfb9f0bfcbd28c7f1ccb56b.jpg
 

Weeble

Volle Baard
@Texman Ik gebruik dagelijks zo'n ding:

9200000038446313.jpg


Ik weet niet of je je nostalgisch kunt voelen van iets waar je niet mee bent opgegroeid, maar het is wel leuk om zoiets te hebben/te gebruiken:)
 

Texman

Koning Baard
Je hoeft je ook niet nostalgisch te voelen met dingen die van voor je tijd zijn maar het is wel leuk om te weten hoe men vroeger de dingen deed (koffie zetten).
En soms was dat nog niet zo gek. Zelf ken ik de percolator alleen van mijn grootouders. En als ik zo'n apparaat zie denk ik altijd aan mijn grootouders. In die zin is het dus wel nostalgisch denk ik.
De koffiezetter op jouw foto is ook een soort percolator die al heel lang bestaat en nog volop te koop is.
In meen dat ze oorspronkelijk uit Italië afkomstig zijn.
 

Texman

Koning Baard
Dat is natuurlijk niet leuk. Mij is dat ook overkomen op 3 jarige leeftijd kreeg ik een pot hete thee over mijn arm.
Ik had 3e graads brandwonden aan mijn arm. We zijn nu ruim 65 jaar later maar ik weer het nog als de dag van gisteren. Het was zo ernstig dat er even is overwogen mijn arm te amputeren. Gelukkig is dat niet gebeurd maar het hele genezingsproces heeft wel een jaar geduurd. De littekens zijn nog altijd te zien op mijn arm.
Gelukkig zat er ook een leuke kan aan want ik kreeg heel veel aandacht. Een klein mannetje met zijn arm dik in het verband komt nergens onopgemerkt binnen :).
 

Yainderidoo

Zware baard
En om het dan helemaal compleet te maken...zo rond mijn 3de 4de jaar net als jou ook nog een hete pot thee over mijn voeten gehad. Thee stond op een tafeltje op zo'n stelletje denk ik met een waxine lichtje of was het een petroleum stel? In ieder geval, ik stootte tegen het tafeltje met grote gevolgen. Eerst met beide voetjes in de bak van het aanrecht en koud water gespoeld toen blèrend met mijn voeten in de fietstas bij mijn moeder achterop naar de huisarts. Moeke zal zich wel opgelaten hebben gevoeld. Het gekke is dat ik me daarna niks herinner. Hoe lang het geduurd heeft...enz...:confused::rolleyes: Maar we klagen verder niet. Het is allemaal goed gekomen en bij jou ook. Bijna geamputeerd? Poe hé....jakkes....:eek:
 

zenn

Zware baard
Zojuist een heel mooi programma mogen zien; De (h)eerlijke Jaren 50, en toevallig aflevering 3 die over de Zaanstreek ging.

Niet om schoolmelk durven vragen omdat je ouders elk dubbeltje moeten omdraaien. De arbeidersgezinnen in de Zaanstreek, vanouds een industriegebied, hebben het krap. Maar niet alleen zij; iedereen moet begin jaren 50 de broekriem aanhalen om de wederopbouw van de economie ruim baan te geven. En dat lukt wonderwel. Albert Heijn opent naar Amerikaans voorbeeld supermarkten, de munitiefabriek draait op volle toeren met dank aan de Koude Oorlog. Langzaam profiteren de Zaanse arbeiders én de huisvrouwen mee. Wasmachines en koelkasten winnen terrein, terwijl de communisten, na de oorlog sterk vertegenwoordigd in de Zaanstreek, steeds meer in de verdrukking komen.

En om daar nog op in te haken; mijn opa was werkzaam bij de Artillerie Inrichtingen (munitiefabriek op het Hembrug terrein) als Technisch Tekenaar. Maar 'k begrijp nu pas waarom hij ooit eens vertelde dat niemand mocht weten dat mijn overgroot-opa (mijn oma haar vader) de Waarheid, een communistisch krantje, las. Dit had namelijk met de dreiging van de Koude Oorlog te maken, iedere band met het communisme en je was je baan kwijt en kwam niet zo makkelijk aan een nieuwe baan.

Leuk om de beelden te zien van de Hembrug uit die tijd, ben er zo nu en dan tegenwoordig zelf steeds meer te vinden. Zou eigenlijk wel willen proberen om een paar foto's & visitekaartjes van mijn opa in het 'Hembrug Museum' vitrines zien te krijgen. Zodat hij niet wordt vergeten... Hij was er trots op om bij de A.I. gezeten te hebben, maar tegelijkertijd ook altijd heel geheimzinnig over ivm zwijgplicht. Weet alleen niet of hun het toegevoegde waarde vinden aan de collectie...

Binnenkort hier of hier terug te zien. :)
 
Banner image
Top